Άνω Πόλη

Καθώς ανηφορίζουμε σιγά-σιγά πάνω από την οδό Αγίου Δημητρίου, τα πρώτα χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, τα ιδιαίτερα σπίτια της Άνω Πόλης και τα στενά σοκάκια της που διακόπτονται από σκαλάκια και ανθισμένα παρτέρια, ξεφυτρώνουν μπροστά μας. Στην περιοχή του Κουλέ Καφέ θα βρείτε την πλατεία Τερψιθέας με το οθωμανικό μνημείο που συνοδεύεται από ανατριχιαστικούς θρύλους και το Τσινάρι με τις όμορφες ταβέρνες στο στενό της οδού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου. Αυτό πρακτικά σημαίνει στάση για ούζο, ψαράκι ή σουτζουκάκια, νόστιμα και οικονομικά, στο μεζεδοπωλείο «Τσινάρι» λίγο πριν συνεχίσετε τη διαδρομή.
Λευκός Πύργος

Το γνωστότερο σύμβολο της Θεσσαλονίκης και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία της Ελλάδας, ο Λευκός Πύργος χτίστηκε για οχυρωματικούς σκοπούς τον 15ο αιώνα και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό κατάλυμα και φυλακή. Έχει ύψος 34 μέτρα και έξι ορόφους, που επικοινωνούν με εσωτερική σκάλα που βρίσκεται σε επαφή με τον εξωτερικό τοίχο. Ο πύργος δεν ήταν πάντα μεμονωμένος όπως είναι σήμερα, αλλά στο παρελθόν τον περιέβαλλε ένας τοίχος που κατεδαφίστηκε το 1917 αμέσως μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912. Ολόκληρη η κατασκευή ήταν μέρος την οχύρωσης της πόλης, που ξεκινούσε από το ανατολικό τμήμα που σώζεται μέχρι σήμερα στην Άνω Πόλη και τελείωνε στο Λευκό Πύργο με το θαλάσσιο τμήμα που κατεδαφίστηκε το 1867. Η τελευταία αναστήλωση ολοκληρώθηκε το 1985 και έκτοτε ο Λευκός Πύργος χρησιμοποιούνταν για εκθέσεις, ενώ από το 2006 και μετά λειτουργεί μόνιμα ως Μουσείο της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Επταπύργιο (Κάστρα)

Η ακρόπολη της Θεσσαλονίκης και τελευταίο προπύργιο άμυνας της πόλης. Φιλοξένησε τις διαβόητες φυλακές του Γεντί Κουλέ, που αποτέλεσαν τόπο εγκλεισμού και μαρτυρίου για ένα μεγάλο διάστημα του 20ου αιώνα. Σήμερα ο χώρος δεν λειτουργεί πλέον σαν φυλακή – μεταφέρθηκε το 1989 - ενώ έχει αναστηλωθεί και συντηρηθεί. Περνώντας την πρώτη πύλη, την Πορτάρα, φαίνεται το υψηλότερο σημείο, το περίφημο Γεντί Κουλέ (σημαίνει «επτά πύργοι»). Στα πέριξ, πέρα από την συγκλονιστική θέα, μπορείτε να απολαύσετε και μια “πράσινη ανάσα” στους «Κήπους του Πασά», όπως ονομάζεται το μεγάλο πάρκο απέναντι από τα ανατολικά τείχη.

Βασιλικό Θέατρο

Το Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται πολύ κοντά στον Λευκό Πύργο και το κεντρικό πάρκο της πόλης. Μαζί με το γειτονικό Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, αποτελούν πόλο έλξης για το θεατρόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης.

ΚΘΒΕ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ιδρύθηκε το 1961, ενώ το φθινόπωρο του 1962 εγκαταστάθηκε στο νεόκτιστο τότε κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Υπήρξε το πρώτο θέατρο στην Ελλάδα που καθιέρωσε εναλλασσόμενο δραματολόγιο, ενώ από το 1973 λειτουργεί και η Δραματική Σχολή του.

Αρχαιολογικό Μουσείο

Χτισμένο στις αρχές της δεκαετίας του 1960 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Καραντινού, συγκέντρωσε τις μέχρι τότε διάσπαρτες αρχαιολογικές συλλογές της Θεσσαλονίκης. Ανανεωμένο πρόσφατα σε μεγάλο βαθμό, φιλοξενεί προϊστορικές, κλασικές, ελληνιστικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και περιοδικές εκθέσεις. Γειτονεύει με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με την ιδιαίτερη, μοντέρνα αρχιτεκτονική και τα σημαντικά ευρήματα. Στις άλλες πλευρές της ίδιας διασταύρωσης βρίσκεται το κτίριο της ΧΑΝΘ, ο πύργος του ΟΤΕ από την κορυφή του οποίου μπορείτε να θαυμάσετε την πόλη πανοραμικά και ακριβώς πίσω του, η είσοδος της ΔΕΘ, όπου θα βρείτε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Πλατεία Αριστοτέλους, Στοά Μοδιάνο - Καπάνι

Η πιο εμβληματική πλατεία του κέντρου διαμορφώθηκε από τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Εμπράρ μετά την μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε την Θεσσαλονίκη στις αρχές του περασμένου αιώνα. Στο ύψος της οδού Ερμού, ανακαλύψτε τις παλιές εβραϊκές αγορές της πόλης, που ακόμη σφύζουν από ζωή, παράδοση και ενέργεια, την αγορά Μοδιάνο και το Καπάνι, μόλις μια ανάσα από τα πλακόστρωτα σοκάκια των Λαδάδικων. Εκεί ο χρόνος έχει σταματήσει και η παράδοση συνεχίζει να είναι βίωμα των σύγχρονων εμπόρων αλλά και πελατών. Θεωρείται η κεντρικότερη αγορά της πόλης που συνδυάζει την αφθονία, τις τιμές και την ποικιλία.
Ανάκτορα του Γαλέριου, Καμάρα, Ροτόντα

Βρίσκονται στην πολυσύχναστη πλατεία Ναυαρίνου. Πιο δίπλα στην πλατεία Ιπποδρομίου βρίσκονται τα απομεινάρια του Ρωμαϊκού Ιπποδρόμου και πιο πάνω η αψίδα του Ρωμαίου Καίσαρα Γαλέριου, γνωστή ως Καμάρα. Περπατήστε λίγα μέτρα παραπάνω και θα βρεθείτε στην περίφημη Ροτόντα, το κυκλικό κτίσμα που προοριζόταν για μαυσωλείο του Γαλέριου, αλλά μετατράπηκε σε ναό. Σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο, ενώ έχει συμπεριληφθεί στην λίστα των βυζαντινών μνημείων της Θεσσαλονίκης που η UNESCO ονόμασε Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

Βυζαντινοί Ναοί και Ι. Μονές

Χτισμένη τον 7ο αιώνα, η εκκλησία της Του Θεού Σοφίας δεσπόζει στη σημερινή συμβολή των οδών Ερμού και Αγίας Σοφίας και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της πόλης. Στον ίδιο δρόμο, προς την Εγνατία οδό, βρίσκεται και ο παλαιοχριστιανικός ναός της Παναγίας Αχειροποιήτου, η χτισμένη τον 11ο αιώνα Παναγία Χαλκέων και φυσικά πιο ψηλά, στην οδό Αγίου Δημητρίου, ο πολιούχος Άγιος Δημήτριος, το σημαντικότερο ίσως κτίσμα της Θεσσαλονίκης, που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα. Διαθέτει κατακόμβες και έχει ανακηρυχθεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Δύο από τις σημαντικότερες μονές της Θεσσαλονίκης βρίσκονται η μία χτισμένη στο κέντρο της πόλης, πλάι στην πλατεία Αριστοτέλους και η άλλη στην ακρόπολή της. Η πρώτη είναι η ανδρική μονή της Αγίας Θεοδώρας στην οδό Ερμού και η δεύτερη η Μονή Βλατάδων, κοντά στην πύλη του Επταπυργίου, ο περίβολο της οποίας προσφέρει συγκλονιστική θέα προς το λιμάνι.

Ρωμαϊκή Αγορά

Διασχίζοντας την Εγνατία, πάνω από την πλατεία Αριστοτέλους, θα βρείτε την Ρωμαϊκή Αγορά, το επίκεντρο κάθε δραστηριότητας της Θεσσαλονίκης κατά τα ρωμαϊκά χρόνια. Στην συμβολή Εγνατίας και Βενιζέλου θα συναντήσετε το Αλκαζάρ, μουσουλμανικό μνημείο του 15ου αιώνα που επιτέλους αναστηλώνεται, ενώ ελαφρώς βορειότερα θα ανακαλύψετε την «ομορφότερη αγορά των Βαλκανίων», όπως χαρακτηριζόταν τον 6ο αιώνα το Μπεζεστένι. Πάνω από την Αρχαία Αγορά δεσπόζει το επιβλητικό κτίριο του Διοικητηρίου (σήμερα υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης), με πολλά αρχαία ευρήματα στην πλατεία του.