Αξιοθέατα

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με μεγάλη ιστορία και πολλά αξιοθέατα. Παρακάτω σας αναφέρουμε μερικά από αυτά που αξίζει να επισκεφθείτε:

ano poli

Άνω πόλη

Καθώς ανηφορίζουμε σιγά-σιγά πάνω από την οδό Αγίου Δημητρίου, τα πρώτα χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, τα ιδιαίτερα σπίτια της Άνω Πόλης και τα στενά σοκάκια της που διακόπτονται από σκαλάκια και ανθισμένα παρτέρια, ξεφυτρώνουν μπροστά μας. Στην περιοχή του Κουλέ Καφέ θα βρείτε την πλατεία Τερψιθέας με το οθωμανικό μνημείο που συνοδεύεται από ανατριχιαστικούς θρύλους και το Τσινάρι με τις όμορφες ταβέρνες στο στενό της οδού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου. Αυτό πρακτικά σημαίνει στάση για ούζο, ψαράκι ή σουτζουκάκια, νόστιμα και οικονομικά, στο μεζεδοπωλείο «Τσινάρι» λίγο πριν συνεχίσετε τη διαδρομή.

eptapyrgio kastra

Επταπύργιο (Κάστρα)

Η ακρόπολη της Θεσσαλονίκης και τελευταίο προπύργιο άμυνας της πόλης. Φιλοξένησε τις διαβόητες φυλακές του Γεντί Κουλέ, που αποτέλεσαν τόπο εγκλεισμού και μαρτυρίου για ένα μεγάλο διάστημα του 20ου αιώνα. Σήμερα ο χώρος δεν λειτουργεί πλέον σαν φυλακή – μεταφέρθηκε το 1989 - ενώ έχει αναστηλωθεί και συντηρηθεί. Περνώντας την πρώτη πύλη, την Πορτάρα, φαίνεται το υψηλότερο σημείο, το περίφημο Γεντί Κουλέ (σημαίνει «επτά πύργοι»). Στα πέριξ, πέρα από την συγκλονιστική θέα, μπορείτε να απολαύσετε και μια “πράσινη ανάσα” στους «Κήπους του Πασά», όπως ονομάζεται το μεγάλο πάρκο απέναντι από τα ανατολικά τείχη.

kratiko theatro voreiou ellados

ΚΘΒΕ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ιδρύθηκε το 1961, ενώ το φθινόπωρο του 1962 εγκαταστάθηκε στο νεόκτιστο τότε κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Υπήρξε το πρώτο θέατρο στην Ελλάδα που καθιέρωσε εναλλασσόμενο δραματολόγιο, ενώ από το 1973 λειτουργεί και η Δραματική Σχολή του.

leukos pirgos

Λευκός Πύργος

Το γνωστότερο σύμβολο της Θεσσαλονίκης και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία της Ελλάδας, ο Λευκός Πύργος χτίστηκε για οχυρωματικούς σκοπούς τον 15ο αιώνα και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό κατάλυμα και φυλακή. Έχει ύψος 34 μέτρα και έξι ορόφους, που επικοινωνούν με εσωτερική σκάλα που βρίσκεται σε επαφή με τον εξωτερικό τοίχο. Ο πύργος δεν ήταν πάντα μεμονωμένος όπως είναι σήμερα, αλλά στο παρελθόν τον περιέβαλλε ένας τοίχος που κατεδαφίστηκε το 1917 αμέσως μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912. Ολόκληρη η κατασκευή ήταν μέρος την οχύρωσης της πόλης, που ξεκινούσε από το ανατολικό τμήμα που σώζεται μέχρι σήμερα στην Άνω Πόλη και τελείωνε στο Λευκό Πύργο με το θαλάσσιο τμήμα που κατεδαφίστηκε το 1867. Η τελευταία αναστήλωση ολοκληρώθηκε το 1985 και έκτοτε ο Λευκός Πύργος χρησιμοποιούνταν για εκθέσεις, ενώ από το 2006 και μετά λειτουργεί μόνιμα ως Μουσείο της πόλης της Θεσσαλονίκης.

basiliko theatro thessalonikis

Βασιλικό Θέατρο

Το Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται πολύ κοντά στον Λευκό Πύργο και το κεντρικό πάρκο της πόλης. Μαζί με το γειτονικό Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, αποτελούν πόλο έλξης για το θεατρόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης.

kamara rotonta

Ανάκτορα του Γαλέριου (Καμάρα)

Βρίσκονται στην πολυσύχναστη πλατεία Ναυαρίνου. Πιο δίπλα στην πλατεία Ιπποδρομίου βρίσκονται τα απομεινάρια του Ρωμαϊκού Ιπποδρόμου και πιο πάνω η αψίδα του Ρωμαίου Καίσαρα Γαλέριου, γνωστή ως Καμάρα. Περπατήστε λίγα μέτρα παραπάνω και θα βρεθείτε στην περίφημη Ροτόντα, το κυκλικό κτίσμα που προοριζόταν για μαυσωλείο του Γαλέριου, αλλά μετατράπηκε σε ναό. Σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο, ενώ έχει συμπεριληφθεί στην λίστα των βυζαντινών μνημείων της Θεσσαλονίκης που η UNESCO ονόμασε Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.