Αξιοθέατα στη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με μεγάλη ιστορία και πολλά αξιοθέατα. Παρακάτω σας αναφέρουμε μερικά από αυτά που αξίζει να επισκεφθείτε:

Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκη

Λευκός Πύργος

Το γνωστότερο σύμβολο της Θεσσαλονίκης και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία της Ελλάδας, ο Λευκός Πύργος χτίστηκε για οχυρωματικούς σκοπούς τον 15ο αιώνα και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό κατάλυμα και φυλακή. Έχει ύψος 34 μέτρα και έξι ορόφους, που επικοινωνούν με εσωτερική σκάλα που βρίσκεται σε επαφή με τον εξωτερικό τοίχο. Ο πύργος δεν ήταν πάντα μεμονωμένος όπως είναι σήμερα, αλλά στο παρελθόν τον περιέβαλλε ένας τοίχος που κατεδαφίστηκε το 1917. Από το 2006 λειτουργεί μόνιμα ως Μουσείο.

Ανάκτορα του Γαλέριου (Καμάρα) Ροτόντα

Ανάκτορα του Γαλέριου (Καμάρα)

Βρίσκονται στην πολυσύχναστη πλατεία Ναυαρίνου. Πιο δίπλα στην πλατεία Ιπποδρομίου βρίσκονται τα απομεινάρια του Ρωμαϊκού Ιπποδρόμου και πιο πάνω η αψίδα του Ρωμαίου Καίσαρα Γαλέριου, γνωστή ως Καμάρα. Περπατήστε λίγα μέτρα παραπάνω και θα βρεθείτε στην περίφημη Ροτόντα, το κυκλικό κτίσμα που προοριζόταν για μαυσωλείο του Γαλέριου, αλλά μετατράπηκε σε ναό. Σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο, ενώ έχει συμπεριληφθεί στην λίστα των βυζαντινών μνημείων της Θεσσαλονίκης που η UNESCO ονόμασε Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

Επταπύργιο (Κάστρα) Γεντί Κουλέ

Επταπύργιο (Κάστρα)

Η ακρόπολη της Θεσσαλονίκης και τελευταίο προπύργιο άμυνας της πόλης. Φιλοξένησε τις φυλακές του Γεντί Κουλέ, που αποτέλεσαν τόπο εγκλεισμού και μαρτυρίου για ένα μεγάλο διάστημα του 20ου αιώνα. Περνώντας την πρώτη πύλη, την Πορτάρα, φαίνεται το υψηλότερο σημείο, το περίφημο Γεντί Κουλέ (σημαίνει «επτά πύργοι»). Στα πέριξ, πέρα από την συγκλονιστική θέα, μπορείτε να απολαύσετε και μια “πράσινη ανάσα” στους «Κήπους του Πασά», όπως ονομάζεται το μεγάλο πάρκο απέναντι από τα ανατολικά τείχη.

Άνω πόλη στα κάστρα

Άνω πόλη

Διασχίζοντας τα ανηφορικά σοκάκια πέραν της οδού Αγίου Δημητρίου, παρουσιάζονται τα ιδιαίτερα σπίτια της Άνω Πόλης που αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Η εικόνα ολοκληρώνεται με τα στενά δρομάκια και τα σκαλάκια με ανθισμένα παρτέρια. Στην περιοχή του Κουλέ Καφέ βρίσκεται πλατεία Τερψιθέας με το οθωμανικό μνημείο που συνοδεύεται από ανατριχιαστικούς θρύλους και το Τσινάρι με τις όμορφες ταβέρνες στο στενό της οδού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου.

Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης

Βασιλικό Θέατρο

Το Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται πολύ κοντά στον Λευκό Πύργο και το κεντρικό πάρκο της πόλης. Μαζί με το γειτονικό Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, αποτελούν πόλο έλξης για το θεατρόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης.

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Ιδρύθηκε το 1961, ενώ το φθινόπωρο του 1962 εγκαταστάθηκε στο νεόκτιστο τότε κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Υπήρξε το πρώτο θέατρο στην Ελλάδα που καθιέρωσε εναλλασσόμενο δραματολόγιο, ενώ από το 1973 λειτουργεί και η Δραματική Σχολή του.